top of page

DIABETIS

Què és la diabetis?:

La diabetis mellitus és una síndrome de metabolisme alterat, on el  nivell de glucosa a la sang (glucèmia) anormalment elevat (hiperglucèmia).
El nivell de glucosa a la sang està controlat per una interacció complexa de nombroses substàncies i hormones del cos, incloent-hi l'hormona insulina, fabricada a les cèl·lules beta del pàncrees.

Tipus de diabetis: 

1. La diabetis mellitus tipus 1 (DM1) es produeix a causa d'una producció reduïda d'insulina.

2. La diabetis mellitus tipus 2 (DM2)  i la  diabetis gestacional es deuen a una resistència a l'acció de l'insulina.

3. Les diabetis genètiques: deguda a un defecte genètic de la secreció d'insulina.

Altres formes de diabetis mellitus es l'induïda per altes dosis de glucocorticoides.

 

Totes les  causes acaben provocant hiperglucèmia, que és la responsable principal dels signes aguts de la diabetis: Una producció excessiva d'orina, més set i un augment de la ingestió de líquids per compensar, visió borrosa, pèrdua de pes sense motiu aparent, letargia i canvis en el metabolisme de l'energia.

Complicacions:

La diabetis pot causar moltes complicacions: 

Les complicacions agudes inclouen la cetoacidosi diabètica i el coma hiperosmolar.

Les complicacions greus a llarg termini inclouen malaltia cardiovascular, insuficiència renal crònica i retinopatia diabètica. 

 

El tractament adequat de la diabetis és tan important com controlar la pressió arterial i un estil de vida saludable, sense fumar i mantenint un pes corporal correcte.

Tractaments:

L’any 1921 es va descobrir la insulina que és el principal tractament sobretot de la diabetis tipus 1 . La diabetis tipus 2 es pot controlar amb altres medicaments. La insulina i alguns medicaments orals poden causar hipoglucèmia, que pot ser perillós si és greu. Ambdós tipus 1 i 2 són malalties cròniques. Per eliminar la malaltia s'ha provat el trasplantament de pàncrees amb èxit limitat en la DM tipus 1. La diabetis gestacional sol desaparèixer després del part.

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra el 14 de novembre.

bottom of page